About.com

About.com
Click at this pic to get info about mountainbiking

Monday, December 28, 2009

monsoon ride gambang semuji dis 2009

26 dis 2009,

 0900am,
Hari ini adelah hari kerja aku Shift petang,
semalam semasa kerja, wak rosni mengajak aku untuk menyertai activiti die pada hari luas (27 dis mountain biking) so ari ni aku kene ambik MC lah kat tempat kerja coz tidak sempat ambil cuti(kalau nak mintak cuti sekurang-2nye apply 1 minggu awal) kerana rombongan kene bertolak pada hari ini pada pukul 11 berkumpul kat kedai basikal Lan kat kampon jawa ! pagi ni awal pukul 0930am aku pon keluar lah pergi ambil MC..

0945am,
aku sampai kat klinik naik motor dari rumah, tau-tau kene tunggu doktor pulak.. aku tanye kat kerani klinik tu die cakap doktor sampai dalam pukul 1030am. so aku pon tunggu lah sampai pukul 1030am tengok doktor tidak sampai-sampai! rupe2nye pukul 1050 baru lah die sampai dah lah aku tunggu die dari pukul 0945am sampai pukul 1050am lame tu! dah lah nak kene bertolak pukul 1100am!

dah nak balik tu hujan lah pulak... dalam hati (tidakkk... mampos aku kene marah ni lambat) tibe-tibe hand phone aku berbunyi

aku      : assalamualaikom ejat..
Ezzed   :wasalm, bro kat mane?
aku       : aku kat klinik lagi ni, hujan pulak.. asal??
Ezzed   :bro member kat kedai Lan dah bising ni! ko tak sampai-sampai lagi!
aku      : ok ok.. aku nak gerak gi sanae lah ni..
Ezzed  : ok..

aku tutup ke call tadi pastu nekad rejah aje hujan tu.. keliling aku mat-mat motor berteduh je
semua tengok aku redah... ape boleh buat aku dah lambat ni! ape-2pon aku dah dapat surat MC now
cepat2 kene pergi kat kedai Lan!

Dari klinik tadi hujan kemainlah lebatnye tau-tau sampai je kat kawasan rumah aku kering kontang, tak hujan langsung(menyumpah-2 dalam hati)  cepat2 aku naik ke bilik untuk kelangkabut packing barang(hehe tu lah  semalam malas nak kemas kan padan muke aku) lepas semua barang all pack untuk 2 hari 1 malam! terus aku rush keluar naik motor strait away ke kedai Lan di kampung jawa..

Sampai-sampai je kat sana dalam 15 minit redah traffic jam, semua dah ready. Memang dieorg dah ready tok berangkat, basikal baru aku terus naik Van (RotorX team punye Van) tak sempat aku nak test drive!(dalam hati takpelah coz semalam Wak Rosni dah Call Lan suruh die set up basikal aku baik2) aku pon terus bayar habis harga basikal tu(RM2500) pastu ambik lah sikit-2 bayang keperluan seperti seluar ade pad(bran Scott memang seluar untuk riding) dengan glove. Dalam masa sama satu orang member dari team RotorX sampai juga di kedai lan ni(ingt tadi dieorg memang tunggu aku sorang... lega lah kalau macam tu)  member tu pon memperkenalkan nama die Rudy... dengan ikhlas aku menyambut salam perkenalan itu!

Selesai je try seluar scott aku tu aku pon bayar lah harga seluar dengan glove tu (seluar tu lan tolak dengan aku ngam-2 Rm100 glove tu pulak 40 half glove) semua basikal team RotorX dah masuk kat dalam Van tu.
Yang tolong masuk kan basikal ke dalam van tu adalah orang kuat RotorX Abang Wahid dan yang empunya Van dan juga ahli RotorX Farid... aku pon terus masuk ke dalam Van untuk bertolak...
secara tidak langsuang aku pon dah rasminya menjadi salah seorang member RotorX(banga siut) Van pon bertolak.. orang pertama yang perlu diambil adalah Wak Rosni.

Dari kedai Lan bertolak ke rumah wak rosni mengambil masa lebih kurang 20 minit, tidak lah jauh mane pon tapi disebabkan oleh traffic jam dan traffic light lambat lah pergerakan kami.. sampai sahaja di rumah Wak Rosni lebih kurang pukul 1210 tengah hari tengok je di hadapan rumah, Wak Rosni tengah set up basikal die..
untuk hari esok main offroad die bawak basikal fuji die.. tampa buang masa bukak je pintu Van tu kami memasukan basikal fuji Wak Rosni ke dalam Van.. dan bersalam dengan orang rumah WakRosni untuk berangkat..

Bertolak dari rumah Wak Rosni kami teruk bertolak ke shah alam untuk menjemput lagi seorang member RotorX yang tinggal di alam impian.. dekat sahaja dengan rumahWak Rosni ikot jalan belakang (jalan baru buka 70% siap) cantik betul rumah kat sana.. rumah samiD berharga Rm600K (giler siut kalau dapat tinggal sini siap ade pintu jaga) tidak sampai 10 minit dah sampai di rumah abg tu..(sory lah aku tak ingat name die) die pon dah siap-2 tunggu kiteorg datang.. sama macam  kat rumah Wak Rosni tadi.. laju2 je masuk kat dalam Van dan terus memulakan perjalanan kami menuju ke gambang...




dalam perjalanan biase lah semua lapar... so dieorg pon bercadang nak berhenti kat satu tempat best.. untuk makan mee kari... jadi kami pon berhenti lah die petrol station dan makan di restoran bernama "D'paya serai" betol lah mee kari die best gak.. mangkok besar punye.. kat sane terserempak pulak dengan Dato Zainal abidin... bekas pemain bola malaysia.. kami berjabat tangan.. tetapi kami tidak lepak lame, dan meneruskan perjalanan dengan perut yang penuh huhuh...

My new buy mountain bike!

26 Dis 2009,

Finally dapt gak aku beli basikal pujaan hati,
Dengan bermodalkan rm 2500 sahaja dapat gak aku beli basikal yang agak high end..
frame shape yang berlekok telah menambat hati seorang rider, dari mata jatuh ke hati! setelah berfikir selama
3 minggu dengan hati kering aku terus membeli basikal aloi pertama aku yang berjenama Fuji tahoe berwarna hitam,putih dan merah yang agak garang color die hehe..

harap-harap berbaloilah aku beli basikal ni!....



Wednesday, December 16, 2009

Fuji = Tahoe PRO



SPECS & GEOMETRY
TECHNOLOGY
REVIEWS
Print Specifications & Geometry
Specification

SIZES XS, S, M, L, XL
COLOR(S) Gloss Black
MAIN FRAME NEW Fuji Altair 2 custom butted aluminum with PoweCurve down tube, Tri shaped top tube, Oversized seat tube and Integrated head tube, double water bottle mounts
REAR TRIANGLE Fuji Altair 2 custom butted aluminum with Edge S-bend MonoStay, Cold forged dropout with CNC'D disc mount and replaceable hanger
FORK Rock Shox Recon SL Air w/PopLoc Remote LO & 100mm Travel
CRANKSET NEW Shimano Deore, 22/32/44T Alloy outer ring
BOTTOM BRACKET Shimano ES-25 Octalink Cartidge Sealed Bearing
PEDALS Wellgo ATB w/steel cage, toe clips and straps
FRONT DERAILLEUR NEW Shimano Deore, 34.9mm
REAR DERAILLEUR Shimano Deore XT Shadow
SHIFTERS NEW Shimano Deore Rapid Fire, 27-speed
CASSETTE Shimano HG-50, 11-34T 9-speed
CHAIN KMC HG-73
FRONT HUB NEW Shimano Deore Sealed Bearing Disc, CL 32H
REAR HUB NEW Shimano Deore Sealed Bearing Disc, CL 32H
SPOKES 14G Stainless Steel
RIMS Alex DP-17 Disc Double Wall w/ Single Eyelet 32H
TIRES Continental Race King 26 X 2.2"
TUBES CST Lite presta
BRAKE SET NEW Shimano Deore Hydraulic Disc, 160mm Rotor
BRAKE LEVERS NEW Shimano Deore Hydraulic Forged Alloy
HEADSET V.P. A-42E 1 1/8" Press Fit Integrated, 30mm spacers
HANDLEBAR Fuji CGC Riser 15mm double butted aluminum 31.8mm
STEM Fuji CGC Ultalite Forged Alloy +/- 7 degree
TAPE/GRIP Fuji Dual Density Kraton rubber
SADDLE WTB Rocket V Comp custom
SEAT POST Fuji CGC Forged Al micro adjust, 350mm
SEAT CLAMP Fuji Superlite Alloy QR, 34.9mm Laser Etched
WEIGHT- LB./KG. 13.05kg / 28.77lbs
* Specification subject to change, it may vary by country.
Geometry



DESCRIPTION XS S M L XL
A SEAT TUBE- CENTER TO TOP 381 432 483 533.4 584.2
C-2 EFFECTIVE TOP TUBE LENGTH 543.9 580 605 630 650
D CHAIN STAY 420 420 420 420 420
E BB DROP 34 34 34 34 34
F FORK OFFSET 38 38 38 38 38
G HEAD TUBE ANGLE 70 70 70 70 70
H SEAT TUBE ANGLE 73 73 73 73 72.5
I WHEEL BASE 1023.5 1058.7 1084.1 1109.7 1124.8
J STAND OVER HEIGHT 709.3 733.6 760.5 795.9 825.3
K BB HEIGHT 296 296 296 296 296
HEAD TUBE LENGTH 110 115 125 140 155
STEM LENGTH 90 100 110 110 120
STEM ANGLE 7 7 7 7 7
HANDLEBAR WIDTH 640 640 640 660 660
HANDLEBAR RISE 15 15 15 15 15
CRANK LENGTH 170 175 175 175 175
TOE CLIP SIZE S M M L L
SEAT POST DIAMETER 31.6 31.6 31.6 31.6 31.6
* Geometry subject to change, it may vary by country.

Monday, December 7, 2009

Mountain bike : Cari angin part 3

Today Dec 6,
Semalam dari cari angain part 2, "Wak" tidak ikut kami ke "Bukit Bandaraya"(bukit taubat). Tetapi pada hari ini"wak" yang mengajak kami bertiga untuk turun shah alam, ikut "wak" kayuh!

0530am,
setelah penat berkayuh semalam, hari ini kami diajak untuk berkayuh dengan otai!
bangun subuh, lihat di luar "hujan",lalu saya menghantar message(sm)ke Ezzed untuk membatalkan niat untuk berkayuh pada hari ini, tetapi saya mendapat message balas dari Ezzed untuk terus kayuh tetapi kenalah tunggu hujan berhenti (Wak cakap lambat sikit pon boleh) setelah selesai subuh saya pon melelapkan mata sambil tunggu hujan berhenti!

0700am,
message masuk, dari Ezzed "Hujan dah berhenti jom lah gerak, amirul pon dah on the way datang sini " dah saya cume balas "OK", lalu terus saya mencapai tuala dan terus ke bilik air untuk mandi! dalam masa 15 minit saya dah siap bersiap untuk keluar!(pakaian sukan), macam semalam juga! bertolak dari rumah saya ke rumah Ezzed!

0735am,
tiba di rumah Ezzed, disana "amirul" pon sudah sampai! cuma tunggu saya je... hehe! (sowi lambat, biasa lah janji melayu) kami terus bertolak ke rumah "wak" dengan menaiki "Ford escape"!



0750am,
Tiba dirumah "wak"! wak baru je selesai panas badan,(Wak kayuh satu pusingan taman) lalu wak kelurkan dua basikal dari dalam rumah, hehe saya terus ambil satu dari basikal tu! Basikal untuk offroad color merah(mahal sikit tapi ringan),"wak kata ari ni "Azrin"(saya) cuba kayuh basikal ni" basikal yang lagi 1 tu "Wak" yang kayuh! Ezzed dan Amirul pakai basikal besi(heavy)




0800am,
mula bertolak dari rumah "Wak" mengikut "wak" jadi pandu arah(kayuh dari rumah "wak" ke Shah alam), melalui jalan belakang! kawasan sedang dibina bersambung ke jalan baru yang tiada kenderaan!

Keluar sahaja dari kawasan taman perumahan terus "wak" cuba kekuatan kami dengan mendaki ke puncak bukit kawasan rumah pam(tetapi jalan tu tidaklah berape tinggi,agak landai jugalah, tatapi penat juga mendaki) berehat dalam mase 1 minit lalu kami meneruskan perjalanan dengan menurun bukit dengan laju! kayuhan semakin lama semakin berat kerana perlu melalui jalan kereta yanag baru di buat(tar masih hitam lagi),dan perlu mendaki sebanyak 3 flyover! Bagai bukit yang tinggi perlu di terokai hehe.. penat betol nak panjat flyover tu(mintak nyawe jugak lah) masing2 dah pucat! tamat sahaja flyover tu jalan ni bersambung dengan jalan raya biasa yang tembus di belakang uptown shah alam!

Kali sudah berada dalam wilayah Shah Alam, Wak mengajukan soalan "alang2 kite dah sampai kat shah Alam ni, nak singgah rumah Jefri(member dari tempat kerja) tak??" kami setuju sahaja! dari uptown Shah Alam kami berkayuh ke Shah Alam "sec 18" untuk mencari rumah Jefri,sampai sahaja sec 18 kami tidak dapat mencari rumah yang dicari(hilang arah hehe, bukan sesat) lalu kami menggunakkan talian hayat(call je Jefri tu kan senang)





0900am,
akhirnya kami sampai juga di rumah Jefri, kami lepak2 agak lama juga sambil dihidangkan air milo dan mehoon goreng!(sedap tu memang sedap, tapi tidak boleh tambah "takot nanti bile kayuh abis die kelur balik(muntah)" hampir 1 jam jugalah kami melepak,bersantai sambil berborak di rumah Jefri! lalu kami pon meminta izin dulu untuk bertolak pulang kerana perlu menghadiri kenduri kawen nanti tengahari!













(Wak ajak untuk pusing shah alam dekat Dataran, tapi kami tidak mahu dah tidak larat lagi nak kayuh kerana sudah lame berhenti rehat so dah agak kejang2 kaki(next time lah kite pergi) jadi kami nak terus balik rumah, takot lambat sampai rumah nak siap nak pergi kenduri kawen)

1000am,
Mula bertolak dari rumah Jefri, pulang melalui jalan yang kami datang tadi! Rasa macam dah tidak larat nak kayuh(ape boleh buat datang naik basikal balik pon naik basikal lah hehe) laluan perlu mengikut flyover tadi, panas dah kaki ni mengayuh mendaki flyover!

Kali ini Wak membawa kami melalui jalan kampung, untuk try rasa macam mane offroad mountain biking! melalui jalan tanah merah dan kawasan berbatu yang tidak rata!( agak melencong dari jalan datang tadi tapi "short cut") baru saya tahu onroad dengan offroad, offroad lagi memerlukan tenaga yang banyak. kayuhan perlu maintain pada speed yang sesuai tampa henti(kalau stop kayuh tak bergerak lah basikal tu) teras lebih berat dari jalan raya!

lebih kurang 40 minit kayuhan melalui jalan belakang akhirnya tembus juga memasuki kawasan taman rumah Wak! lega dah bila mula melalui jalan raya, "saya belum lagi bersedia untuk game offroad, kene cari angin lagi banyak. Offroad perlukan stamina yang tinggi dan mind controll, banyak lagi saya kena belajar"

Akhirnya dalam masa 5 minit sudah sampai di hadapan rumah wak, tamat sudah tugasan pada hari ini! ops.. ade satu lagi tugasan belum selesai, tugasan akhir "cleaning section" lah pulak..


dah pakai basikal kotor2 kene cuci lah, tak kan biar kotor je kan! basuh kotoran dengan air dan perlu lap dengan kain kering sehingga kering! Sekarang baru seleasi sesi untuk hari ini, kami agak berpuas hati juga. tidak sangka kami boleh kayuh bergitu jauh!



selesai sudah semuanya, hari ini hari yang sungguh memenatkan (kami tidak cukup rehat dari semalam, 2hari berkayuh) kami pon meminat izin untuk pulang, memasukan basiikal ke dalam ford escap dan terus pulang kerumah...Tamat









Banyak lagi cabaran yang kami akan lalui pada akan datang.
teruskan mengikuti perkembangan kami..kalau nak join pon kami mengalu2kan dengan tangan yang terbuka..

Mountain bike : Cari angin part 2

Dec 05 2009


Today the 2nd day for cari angin with my mountain bike "besi"(heavy), even last nite i only get to sleep only about 2 hours! (sleep at 0300am and wake up at 0530am for subuh prayer)redah je....

0600am,
Siap berpakaian sukan(bukan pakaian sebenar mountain baiking) dan terus bertolak ke rumah Ezzed(teman seangakatan "kaki kayuh") di Taman Pandamaran menaiki Motor buruk aku ("kriss" dah 3 tahun aku pakai) dalam masa perjalanan lebih kurang 20 minit dari rumah aku di "sungai udang" klang dengan kelajuan 100 km/j(sejuk wow kol 0600am bawak laju2... beku...)


0620am,
Tiba di rumah Ezzed, tengok2 die dah ade dekat belakang kereta die(4x4 ford escape) sedang memasukan basikal kami. All ready, tayar bergolek(bertolak) pada pukul 0640am coz kene tunggu seorang lagi kaki kayuh("Amirul"ahli ke tiga) yang terlewat sikit(mayb die terlajak subuh tadi, tu yang lambat) nasib baik datang juga hehe!





0640am,
Perjalanan bermula, bertolak dari Taman Pandamaran "rumah Ezzed" menuju ke pit stop yang pertama iaitu Shah Alam (tak tau ape name taman die) Rumah kaki kayuh "Otai" yang memperkenalkan sukan mountain biking kat kami(bernama "Wak Rosni") perjalanan tidak berape jauh dalam mase 10 minit kami tiba di hadapan rumah "Wak"!(tujuan singah ke rumah Wak Rosni untuk meminjam satu basikal dari Wak untuk Amirul)



0700am,
Mula bertolak dari rumah "wak", dari cadangan Ezzed pit stop ke dua adalah shah alam(tak tau mane die nak bawak) terus ford escape bergerak! perjalanan mengambil masa hampir 30 minit sehingga sampai ke Bukit Bandaraya! ini pertama kali saya sampai sini, kawasan perumahan baru yang berbukit dan masih kurang penduduk. Tempat ini memang sesuai untuk mountain biking, cabaran pertama jalan raya yang berbukit!


0730am,
Kayuhan bermula melalui kawasan taman dan melalui jalan raya yang landai, lebih kurang 10 minit kayuhan semakin mencabar kerana perlu mendaki dalam jarak lebih kurang 500M! terasa kejang kaki mengayuh walau pon telah menggunakan gear paling ringan(ape boleh buat! pakai basikal besi, berat wow) tetapi setelah sampai di puncak perlu membuat "pusingan U" mengikut jalan raya! tetapi selepas itu kami semua dengan muka yang senyum turun bukit dengan laju hehehe.. hilang penat!





selepas melepasi tempat parking kereta, kami terlihat satu port yang agak extream! lalu kami pergi membuat tinjauan, memang dashat bukit ke pam air tu! kami membuat latihan mendaki sebanyak tiga kali dakian, sampai nak pengsan wow! mane tidaknya, baru je belajar kayuh dah belasah bukit!(kami namakan bukit tu "bukit taubat") selesai sudah cubaan pendakain bukit 70 darjah tu terus kami balik ke tempat parking dan pulang ke rumah!( kami pulangkan dulu basikal pinjam tu sebelom pulang)....dalam perjalanan pulang ke rumah kami ternampak pulak satu restoran melayu, dari luar ternampak lah abg tukang buat roti canai tengan tebar roti canai! nampak macam sedap je, lagi-2 time tengah penat2 macam ni.



ape lagi singgah lah, masing2 ambil air 100 plus( memang sedap time2 dah kehilangan tenaga! aaa... nikmat) desebabkan dari jauh tadi ternampak roti canai, so order roti canai lah( bukan calang2 lagi. saya dan ezzed masing2 ambil dua roti kosong banjir kuah dhal sambal! amirol ambil roti telur) kekenyangan tahap lentok ni!( Rugi je pas penat2 bakar lemak, yang tambah lebih lagi dari yang dah terbakar hehehe...)




cabaran menanti kami pada hari esok!

Mountain bike : Cari angin part 1




Today i just started cycling! just repair my old bicycle "LeRun", change the tires and some other small thing! it cost me just RM50.

Semasa berada di kedai basikal tu, saya nampak pelbagai jenis basikal yang dijual!
ade yang mahal ande yang murah, pelbagai jenis bahan asas setiap bahagian basikal.

Pelbagai jenis juga basikal rupanya! selama ini saya hanya tahu ade tiga jenis basikal sahaja dalam kitap hidop saya iaitu BMX, Racing bike& basikal riadah biasa!

Selapas membuat kajain sedikit tentang basikal mountain bike rupa-rupanya ade lagi ketogori untuk mountain bike iaitu downhill, offroad & onroad! (itu baru kaji sedikit tentang mountain bike, banyak lagi tentang activity basikal-basikal dalam dan luar negara)

Untuk saya yang baru sahaja menceburi diri dalam bidang mountain bike ini banyak lagi perlu belajar! terima kasih kepada kawan-kawan kayuh saya yang mengajak saya join dieorang! dapat juga saya pengetahuan tentang mountain bike dah disamping itu baik untuk kesihatan dah juga activiti riadah yang berfaedah!

Basikal yang saya gunakan sekarg berjenama "LeRun" sudah agak lama kelurannya agak berat dalam lingkungan "20kg" mempunyai 5gear "basikal besi"! tetapi untuk beginner macam saya agak baguslah! kate orang-orang lame bagus untuk cari angin (stamina)! nanti dah kuat baru boleh beli basikal yang bagus!

Untuk pengetahuan, activiti berbasikal ini agak mahal! mengikut material yang digunakan pada bahagain basikal tersebut! bagi basikal riadah yang biasa dijual die kedai-kedai basikal dah pasaraya agak murah kerana material yang digunakan agak murah tetapi agak berat!

Bagi peminat-peminat activity berbasikal ade yang sangup berbelanja banyak semata-mata untuk membeli basikal yang bermutu dan jauh lebih ringan! ade yang sangup berbelanja sampai puluhan ribu ringgit! (sebagai contoh bahagian basikal itu diperbuat dari bahan aluminium)

bagi saya dengan cost Rm2k sudah cukup untuk memulakan kayuhan! target saya sekarang adalah basikal yang berjenama "Giant" so saya kene cari duit lah utuk beli hehe!
kepada sesiape yang hendak join saya boleh hubungi (kepada beginner sahaja)



Akan datang saya akan memaparkan lagi maklumat tentang mountain bike dah activity-activity yang dijalankan.

Tunggu....